OMNIA csm husi tenis

Premii de excepție obținute de Ralea Ioana Adelina din Huși la olimpiadele de franceză și română!

ianuarie 8th, 2016 | de Husi pe surse
Premii de excepție obținute de Ralea Ioana Adelina din Huși la olimpiadele de franceză și română!
Cultural

Ralea Ioana Adelina, o tanara huseasca pasionata de muzica, inot, lectura si calatorii si- a dus numele in varful listei celor mai deosebiti copii.

Apartamente in regim hotelier Husi - Omnia

Pasionata de mica de limba franceza si avand ca indrumator pe bunicul ei, Adelina a ajuns în timp să aiba cunostintele deja consolidate. S-a remarcat în timpul orelor de curs, cand doamna profesoara a dorit sa lucreze in particular din clasa a VII-a , primul an in care a fost olimpiada la limba franceza.

In clasa a VI-a a participat la concursul de traduceri „Corneliu M. Popescu” de la Vaslui, unde a obtinut si premiu I.
A urmat pentru tanara husenca o pregatire constanta, odata cu care a avut sansa sa se dezvolte. A aflat o multime de lucruri: notiuni din ce in ce mai avansate de gramatica, vocabular si tehnici pentru compunere.
„Desigur, aici e vorba si de interiorul meu si de simtul limbii pe care mi l-am dezvoltat in timp, care mi-au permis sa scriu compuneri multe si bune, cu idei frumoase. Initiativa la franceza a fost deopotriva a mea cat si a doamnnei profesoare.”

La olimpiadele de limba romana a mers inca din clasa a V-a.  Evolutia legată de participările ei la olimpiada de romana a fost mai putin marcanta decat in privinta francezei, pentru ca nu a reprezentat o pasiune a Adelinei inca de la inceput, asa cum a fost la franceza.
„Preferam mult mai mult sa citesc ce-mi cadea in mana si sa scriu reflectii personale in jurnalul meu, decat sa ma supun rigurozitatii compunerilor cerute la olimpiada.”

12490122_941364905940036_393132561_o
Tânără huseansca a participat in clasa a VIII-a la OLAV , o olimpiada ceva mai potrivita pentru ea decat cea de romana propriu-zisa. Astfel, isi putea valorifica experienta de lectura si ideile.
„Pregatirea nu e neaparat solicitanta daca o faci cu placere. Aceasta pregatire nu m-a privat de alte bucurii ale varstei. Trebuie sa te tii de treaba si sa ai un tel bine stabilit. Sa fii foarte ordonat – cel putin astea sunt constatarile mele.”

Calificarea la nationala a fost scopul cel mare pentru Adelina, dar ea nu a avut in gand numai asta, pentru ca, spune ea, „daca s-ar intampla asa, cred ca ai risca rateul. Eu cel putin lucrez gandindu-ma sa tratez toate subiectele posibile ca sa pot da tot ce-i mai bun din mine.”

La faza nationala la franceza, dar si la OLAV Adelina a cunoscut persoane de calitate, fie din lotul judetului, fie din alte loturi.
„A fost frumoasa senzatia de a ma afla inconjurata de tineri care au in mare aceleasi interese si pasiuni ca mine. Pe langa asta, am vizitat locuri noi pe care chiar imi doream sa le vad.”
La faza internationala de la OLAV, Adelina a obținut mențiune, premiul care a bucurat-o, dar mai mare a fost bucuria când participanților li s-a oferit o săptămână de vacanță la malul Mării Negre.
Felicitarile nu au venit numai din partea profesorilor, cat si din partea elevilor. Unii au aplaudat-o doar pentru ca profesorul le-a solicitat asta la ora, altii, mai apropiati ei, ii recunosc in continuare meritele.
Per total, cred ca succesul te schimba in fata colegilor. Pentru unii esti mai bun , mai demn de respect, pentru altii ramai o persoana care se ineaca printre carti. Dincolo de asta, sunt in continuare o persoana ca toate celelalte: ies in oras, petrec cu prietenii etc. Totusi, am momente in care ma simt putin altfel: acest lucru se datoreaza modului in care m-a modelat si m-a sensibilizat performanata pe latura umanista.”

„In fata propriilor rezultate, nivelul de respect fata de sine creste si se concretizeaza in mai multa incredere in fortele proprii, conturarea unor noi teluri atat „profesionale” cat si sociale. Exista o balanta care trebuie echilibrata intre performanta scolara si viata sociala, si consider ca la mine amandoua „functioneaza optim”.

Planurile Adelinei de viitor nu sunt inca concret definite. Momentan, se viseza studenta la Drept. Avand in vedere ca parintii ei sunt medici specialisti in Belgia, Adelina ar avea oportunitatea sa se dezvolte profesional in strainatate. Pentru urmatorii ani tanara huseasca isi doreste sa aprofundeze studiul limbilor straine ( franceza la nivel de performana, engleza si germana pentru propria dezvoltare), sa citesca si sa-si completeze cultura generala.
” Vreau sa ma bucur cat mai mult de prietenii mei si de ce nu, sa leg noi prietenii. De asemenea, sora mea mai mica e una dintra prioritatile mele si vreau sa-i acord ceva mai mult timp.”

„Vreau sa le multumesc doamnelor prof. de limba franceza-Talasman Elena si dna Marin Mirela -lb romana care ma ajuta sa ma pregatesc.”
Sustinerea Adelinei vine din familie, de la parinti, care, cu toate ca fizic sunt departe, emotional sunt mai aproape de ea decat oricine altcineva, de la sora mea. Bunica ei a fost prezenta tot timpul langa Adelina, mai ales ca i-a pus in mana prima carte.

Comments

comments