OMNIA csm husi tenis

Proiectil neexplodat in zona Albita.

noiembrie 23rd, 2015 | de Husi pe surse
Proiectil neexplodat in zona Albita.
Local

Sambata, 21 octombrie, in jurul orei 14.00 , in apropierea satului Rasesti, zona Albita,a fost gasit un proiectil neexplodat de 152 mm. A fost ridicat de catre echipajul pirotehnic  ISU Vaslui si depozitat in conditii de siguranta, in vederea distrugerii ulterioare. Proiectilul dateaza de pe timpul conflictelor armate, cel mai probabil din timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial.

Apartamente in regim hotelier Husi - Omnia

A declarat Purtatorul de Cuvant ISU – Slt. Ionel Rosu

MUNIŢII NEEXPLODATE. ASANARE ŞI DISTRUGERE.

REGULI DE COMPORTARE PENTRU PREVENIREA ACCIDENTELOR CAUZATE DE MUNIŢII NEEXPLODATE.

Muniţiile neexplodate sunt încărcaturi de luptă explozive sau toxice rămase din primul şi cel de al  doilea război mondial ca urmare a operaţiunilor de luptă, depozitare sau transport executate de către armată pe intreg teritoriul ţării.

În aceeaşi categorie se cuprind şi muniţiile actuale din dotarea armatei proprii sau  a unor ţări vecine, „rătăcite”  pe diverse terenuri sau containere de gunoi, precum şi cele puse cu  „amabilitate” în comerţul clandestin, de diverşi traficanţi. Muniţiile pot fi:  ­de infanterie: cartuşe , grenade ofensive şi defensive, grenade incendiare şi fumigene, petarde, mine antitanc şi antiinfanterie;  ­de artilerie : mine (bombe) de aruncător, proiectile de artilerie, rachete, proiectile reactive;  ­de aviaţie : bombe explozive, incendiare, toxice.

Locurile unde se găsesc astfel de muniţii sunt: ­la suprafaţa pământului: pe terenuri agicole, în desişuri, în păduri;  ­îngropate sub  pământ: ies  la iveală cu  ocazia arăturilor, săpăturilor pentru  fundaţii de clădiri, defrişărilor, lucrărilor de irigaţii ;  ­în zidăriile unor construcţii vechi rămase neobservate din timpul războiului;  ­sub apă în râuri, lacuri sau bălţi: se descoperă cu ocazia unor lucrări hidrotehnice. Se găsesc şi astăzi  muniţii din primul  război mondial (1914­1918) la care focoasele şi încărcătura explozivă funcţionează perfect, deşi la prima vedere, par mâncate de rugina. Periculoase sunt atăt muniţiile rămase din cel de­al doilea război mondial căt şi grenadele noi nouţe ce au apărut în circulaţie în ultima vreme.

Din punct de vedere al pericolului pe care ii reprezintă, cele mai periculoase sunt muniţiile folosite dar neexplodate  de artilerie sau bombele  de aviaţie căzute în pământ. La toate acestea focoasele sunt puse în  funcţiune, dar pot fi blocate de un fir de praf sau o scamă, ceea ce face ca la cea mai mica mişcare sau lovire a lor, focosul să funcţioneze, şi muniţia să explodeze. Din datele cunoscute, pe intregul teritoriu, în urma accidentelor produse intre 1970­2007, au rezultat 67 de morţi din care 28 de copii, 61 de răniţi din care 13 copii şi 8 mutilaţi din care 7 copii. O  altă influenţă negativă, în special la copii mai „mari”, o constituie aerul de superioriatate şi de „bărbăţie” , inspirat  din filmele  de „COMANDO” care le  dă impresia că au  învăţat  totul despre arme şi  folosirea lor.

Comments

comments