OMNIA csm husi tenis

România – în topul creșterii economice în UE, dar și în topul sărăciei

martie 11th, 2016 | de H PS
România – în topul creșterii economice în UE, dar și în topul sărăciei
Economie

România se situeaza în topul cresterii economice printre statele Uniunii Europene, dar în acelasi timp figureaza si în topul saraciei, ceea ce arata ca modelul de crestere nu este în beneficiul cetatenilor, ia Comisia Europeana nu-l poate încuraja, a afirmat seful pentru România, Angela Filote.

Apartamente in regim hotelier Husi - Omnia

„România este în topul cresterii în Uniunea Europeana, dar în acelasi timp se afla si în topul saraciei. Asta îmi spune mie ca actualul model de crestere nu lucreaza în interesul cetateanului. Nu este un model pe care sa-l încurajam„, a declarat miercuri Angela Filote, seful Reprezentantei Comisiei Europene în România, la conferinta de prezentare a Raportului de tara.

Competitivitatea este bazată pe costuri mici, nu pe calitate, pe salarii mici, astfel că începe să se explice acest paradox, apreciază Filote.

Ea a punctat că un element-cheie îl reprezintă relansarea investițiilor, arătând că România „încă stă bine” la criteriile de deficit bugetar, însă Comisia Europeană este îngrijorata de trendul care se prefigurează, întrucât disciplina economică s-a bazat pe tăierea cheltuielilor, lipsind investițiile, decât pe creșterea veniturilor.

Ne dorim sa vedem o relansare puternica a investitiilor în România. Speram, pe viitor, ca masurile care au un impact fiscal important sa nu mai fie luate în afara programarii bugetare anuale, întrucât se pune presiune pe buget„, a adaugat Filote, potrivit Mediafax.

Șeful reprezentanței CE a amintit de planul de investiții Junker, o „oportunitate foarte mare la nivelul UE”, la care România încă nu participă, încurajând aceste demersuri la nivel național.

Raportul de țară întocmit de Comisia Europeană va fi urmat de un răspuns al Guvernului României, printr-un program național de reformă, un program de convergență, iar după analizarea documentelor CE va face recomandările de țară.

Sursă – Știripesurse.ro

Comments

comments