Romila Andreea Roxana, eleva la Colegiul National „Cuza-Voda”, in clasa a XII-a Filologie 1 si-a adjudecat un loc important la Olimpiada națională de religie și anume, mentiune, cu notă 9,5. Fiind o fire ambițioasă, competitivă și iubitoare de tot ce e nou, s-a adaptat ușor pregătirii pentru olimpiade. Dincolo de pasiunea pentru religie, ea este o eleva pasionată de artă și culoare.
„Pot spune ca am ramas surprinsa in mod placut de invitatia primita, de a colabora cu acest ziar, deoarece consider ca participarea la olimpiade si in general performanta, nu este promovata suficient.”
In prima faza, initiativa doamnei profesoare de religie, de a participa la olimpiada i s-a parut una poate prea mare, prea solicitanta pentru Andreea, fiind in clasa a V-a. Era o provocare la care nu stia cu certitudine daca poate face fata deoarece era ceva nou si nu se baza pe cunostintele dobandite pana in momentul respectiv, considerand aceasta materie una usoara, relaxanta, de altfel ca si ceilalti colegi . Incurajata fiind de parinti, cat si de doamna profesoara, a acceptat cu mici retineri.
La inceput, eleva s-a pregatit superficial deoarece i se parea o joaca, ceva usor, cum cred majoritatea care aud de „olimpiada la religie”. In decursul pregatirii, si-a dat seama ca e ceva serios si a luat-o ca atare.
A inceput sa citeasca, sa se documenteze despre fiecare tema ceruta si astfel a ajuns sa ia locul 1 la faza locala, ceea ce a incurajat-o sa invete mai mult. Astfel, a participat la faza judeteana si apoi diecezana (pe regiune), cea din urma fiind ultima etapa pana in clasa a VIII-a. Pe parcursul anilor a inceput sa o atraga din ce in ce mai mult aceasta materie si a invatat sa nu o mai subestimeze ca alti elevi.
Cea mai mare multumire a avut-o in clasa a VIII-a cand am luat locul 1 la faza nationala, ceea ce a ambitionat-o sa continue in a merge la aceasta olimpiada si asa a ajuns sa participe si in clasa a XI-a, cand a ajuns din nou la etapa nationala, unde a obținut mentiune. Andreea spera ca și anul acesta să ajungă la fel de sus, poate și chiar, să obțină premiul cel mare.
” Cu fiecare etapa intalneam diferite persoane prietenoase, competitive, amtitioase, dar si invidioase sau prea pline de sine. De obicei, reuseam sa ma imprietenesc cu toti. Fiind o fire prietenoasa si comunicativa.
Sunt fericita ca in fiecare an, din clasa a V-a, am reusit sa vin acasa cu un loc si nu mi-am dezamagit profesorii indrumatori si nici parintii, care au fost mandrii de mine chiar daca uneori langa acel „bravo” erau alaturate si cuvintele „se putea si mai mult”.
Andreea considera ca participarea la olimpiada a facut-o sa se dezvolte din punct de vedere cultural, mintal, dar si spiritual.
„As dori ca religia sa nu mai fie discriminata in scoli, mai ales cea catolica, cand vine vorba de performanta si sa nu mai fie considerata o materie usoara ca „floarea la ureche”. Se poate face performanta in orice domeniu atata timp cat exista resurse si vointa deplina.”
Pe viitor, Andreea isi doreste sa isi indeplineasca visul pe care il are de cand sunt mica- sa intre in magistratura si sa ajunga judecator si spera ea, cu munca multa si sprijin din partea celor dragi, sa intre la Drept si sa-si ating telul.