OMNIA csm husi tenis

SĂ NU CĂUTĂM SFINŢI PRINTRE POLITICIENI!

noiembrie 8th, 2015 | de Husi pe surse
SĂ NU CĂUTĂM SFINŢI PRINTRE POLITICIENI!
Local

Ca să fluieri din tribune e uşor, pe teren e mai greu. Toţi critică, dar când e să se implice direct în politică, în treburile publice dau de greu. Câţi dintre noi au avut curiozitatea să participe la o şedinţă de Consiliu Local, în localitatea de care aparţinem? Câţi dintre noi ştim ce atribuţii are prefectul, primarul, preşedintele Consiliului Judeţean, parlamentarul? Luaţi un analist politic, sau un comentator, sau un deontolog şi puneţi-l să conducă o instituţie publică. Să vedeţi ce meseriaş e… Ştiţi ce va face? Va analiza şi vă va spune că aceea nu-i legală, cealaltă nu se poate, că nu-i permite „sistemul”, că aşa funcţionează lucrurile, că nu poate schimba funcţionarii care, evident, toţi sunt proşti, numai el e deştept… La dat lecţii nu ne întrece nimeni.

Apartamente in regim hotelier Husi - Omnia

Eu nu susţin că Parlamentul actual este „ok”. Nu, nu este… Este supradimensionat, camerele au atribuţii care se suprapun, parlamentarii au angajaţi ţuţeri şi fufe, unii recomandaţi de cei de pe plan local, dar nu toţi…. La unii parlamentari, cabinetele parlamentare sunt adevărate bordeluri. Cei mai mulţi nu au vocaţie pentru a face politică, nici nu recurg la o consiliere adecvată, fac politică doar pentru amorul propriu, ca să apară prin ziare sau pentru business-ul propriu…. Însă, sunt şi parlamentari fără probleme penale, care nu au afaceri dubioase cu statul, care au consilieri competenţi, care se străduiesc să mai facă ceva şi pentru colegiile din care provin. Nu-i apăr pe politicieni, dar nici nu sunt de acord cu cei care dau cu coasa de la un capăt la altul.

Credeţi că această această „revoluţie” va schimba complet clasa politică, va elimina corupţia din „sistem”, va aduce prosperitate în ţară, aşa peste noapte? Deja au apărut agitatorii de serviciu, „infiltraţii”, propagandiştii şi manipulatorii, profitorii ocazionali şi alţii care vor să deturneze sensul adevărat al protestelor tinerilor. Cred că avem nevoie de schimbarea mentalităţilor, deprinderilor şi obişnuinţelor noastre, aici trebuie să lucrăm fiecare dintre noi. Şi noi am contribuit prin pasivitatea, tăcerea sau complicitatea noastră la „sistem”. Am dormit un sfert de secol şi ne-am trezit oripilaţi de tragedia de la Colectiv. 34 de morţi şi peste o sută de răniţi ca să se ne trezim!

Haideţi să începem de la „nu dăm şpagă, nu luăm şpagă”! Cine pretinde şpagă să fie denunţat ca şi cel care oferă. Ţi se cere şpagă, mergi la DNA. Eşti abuzat de o autoritate a statului, scrie, reclamă, adu la cunoştinţa publicului. Să vedeţi ce schimbare va fi… În rest, în toate democraţiile „avansate”, politica este o afacere publică din care câştigă comunitatea, mediul de afaceri şi cel asociativ, toţi cei interesaţi, în condiţii de transparenţă, echidistanţă, corectitudine, legalitate. În regimurile autoritare sau totalitare, politica este o afacere privată. Politologul francez Jean-Francois Revel spunea că „sărac sau bogat, este mai bine să fii ce eşti într-o democraţie, decât într-o dictatură”…

Editorial realizat de Sociolog Ciprian Iftimoaei

Comments

comments