OMNIA csm husi tenis

Seară de teatru la Huși. Vezi declarația organizatorului și părerile hușenilor.

februarie 6th, 2016 | de Husi pe surse
Seară de teatru la Huși. Vezi declarația organizatorului și părerile hușenilor.
Cultural

Vineri, incepand cu orele 18.00, actorii  Teatrului V. I. Popa din  Bârlad au interpretat pe scena Primariei Husi, spectacolul „Idolul și Ion Anapoda”, de G. M. Zamfirescu.

Apartamente in regim hotelier Husi - Omnia

Actorii care au urcat pe scena sunt: George Sobolevschi, Cristian Todica, Sorin Ghiorghe, Petronela Ene, Catalina Rusu si Oana Pavalache. Regia a fost facuta de Dorin Mihailescu, iar de scenografie s-a ocupat Sandu Maftei.

Anual, actorii teatrului din Barlad sunt prezenti in Husi pentru a prezenta diferite piesse de teatru. Au devenit deja o traditie pentru publicul husean, iar interesul acestuia este in crestere de la an la an. Iubirea de frumos, cultura si teatru este puternic sustinuta de aparitiile actorilor din Barlad, dar si de persoanele care fac posibile activitatea lor.

„Ma bucur ca am avut sustinerea husenilor in ceea ce priveste mediatizarea acestui spectacol si de asemenea multumesc profesorilor din scoli care au indrumat elevii sa fie prezenti la aceasta activitate. 

Sunt foarte multumita de numarul persoanelor prezente si sper ca pe viitor in aparitiile noastre numarul husenilor interesati de teatru si cultura sa fie mai mare.” a declarat Ioana Perja de la Teatrul V.I. Popa din Barlad.

Sala Primariei nu a fost plina, dar invitatii barladeni cred cu tarie ca un numar mic de persoane poate dezvolta in Husi, prin viul grai, o cultura aparte.

Actorii din Barlad asteapta publicul husean sa fie prezenti la  pieselor de teatru din repertoriul saptamanal. Pentru mai multe informatii tvipopa.ro sau la  0755062767 ; 0766758069

 

„O piesa cu o interpretare inedita asemenea tuturor pieselor de la Teatrul National Victor Ion Popa. O comedie putin trista as spune ce ilustreaza o poveste cat se poate actuala dar care se termina intr-un mod senin si cat se poate de optimist.”  Cosmin P.

„Apreciez foarte mult implicarea pe care o au husenii vis a vis de aceste manifestatii. Inclusiv profesoarele Colegiului National care promoveaza ori de cate ori au ocazia aceste evenimente iar spectatorii nu inceteaza sa apara. Consider ca este foarte important ca orasul sa gazduiasca astfel de spectacole pentru a aduce un suflu nou comunitatii si pentru a le oferi tinerilor cateva ore de relaxare care desigur vin la pachet si cu o serie de noi informatii culturale extrem de educative.”  Silvia A.

 

Despre piesa „Idolul și Ion Anapoda”, de G. M. Zamfirescu.

“Idolul si Ion Anapoda”, scrisă de unul dintre cei mai importanţi dramaturgi interbelici, G. M. Zamfirescu, este o comedie amară despre căutarea fericirii, pe care un Anapoda (cât se poate de normal!), vrea s-o atingă folosind doar armele proprii personalităţii sale – iubirea, generozitatea şi încrederea în valorile morale.

Tema este de o perpetuă actualitate – iubirea a doi bărbati pentru aceeasi fată. Criticul Valeriu Râpeanu remarca: „Este singura sa lucrare de teatru cu un sfârşit senin, optimist. Într-un fel, Ion şi Frosa rezolvă căutările eroilor de până acum din opera dramaturgului; găsesc drumul cel mai bun de realizare a fericirii prin dragoste […] şi prin valorificarea resurselor umane”.

Este o piesă scrisă între cele două războaie, ilustrând virtuţile şi generozitatea unui om neînsmnat – Ion – cel care ştie să-şi mascheze umilinţa în aşteptare şi politeţe, ceea ce îi permite să-şi ascundă adevăratele sentimente. Adversara lui principală este Stăvăroaia – apriga proprietară a casei şi a destinului Mioarei, dar Ion câştigă, deşi mătuşa este cea care ţipă mai tare. Stăvăroaia reprezintă sinteza mahalalei cu pretenţii, iar stilul ei devine subiect de râs, nu model de imitat. Pe umerii fragili ai Frosei stă greaua sarcină a transformării „la vedere” a servitoarei analfabete şi rudimentare într-o fiinţă fermecătoare şi promiţătoare. Toate acestea se petrec sub influenţa lui Ion, care o învaţă să citească, iar capacitatea de a citi îi oferă şi ştiinţa de a-şi exprima sentimentele.

Comments

comments