OMNIA csm husi tenis

Şoferii vor putea fi amendaţi în trei noi state europene când încalcă legislaţia rutieră

martie 18th, 2016 | de H PS
Şoferii vor putea fi amendaţi în trei noi state europene când încalcă legislaţia rutieră
Național

Legea ce permite identificarea şi sancţionarea şoferilor care încalcă regulile de circulaţie atunci când circulă cu maşinile prin alte state ale Uniunii Europene (UE) va fi modificată, potrivit unui proiect de act normativ adoptat recent de deputaţi. Concret, conducătorii de automobile vor putea fi amendaţi pentru faptele contravenţionale săvârşite în trei noi state europene.

Apartamente in regim hotelier Husi - Omnia

În cadrul şedinţei de miercuri, Camera Deputaţilor a adoptat, ca for decizional, un proiect pentru modificarea Legii nr. 5/2014 ce va aduce unele noutăţi în privinţa amendării şoferilor care încalcă legea în alte state din UE. Asta înseamnă că, pentru a se aplica, documentul mai are nevoie doar de semnătura preşedintelui Klaus Iohannis.

Regulile schimbului de informaţii – între statele membre UE – referitoare la infracţiunile rutiere au fost stabilite, la nivel european, în 2011, iar România le-a transpus în legislaţie prin Legea nr. 5/2014.

Din cauză că directiva europeană a fost adoptată pe un temei legal eronat, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a anulat-o. Astfel, europarlamentarii au fost nevoiţi să adopte un alt act normativ în baza căruia să fie amendaţi şoferii care încalcă legislaţia rutieră în alte state UE. Noua directivă este aplicabilă din martie 2015, iar autorităţile române trebuiau să o transpună în legislaţie până la data de 6 mai a anului trecut.

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a lansat în dezbatere publică proiectul de modificare a Legii nr. 5/2014 abia în cursul lunii iulie 2015, acesta fiind aprobat de Guvern în luna septembrie 2015 şi apoi de Senat în luna octombrie 2015.

Propunerea de act normativ adoptată de deputaţi prevede, printre altele, că schimbul de informaţii privind şoferii care încalcă regulile de circulaţie vor fi aplicabile inclusiv pentru Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Irlanda, Danemarca şi Elveţia.

Potrivit Directivei UE 2015/413 (pdf), primele trei state menţionate trebuie să se conformeze cel târziu până în primăvara anului 2017 la sistemul de schimb al informaţiilor pentru amendarea şoferilor străini, deoarece acestea au fost exceptate iniţial de la aplicarea regulilor. În ceea ce priveşte Elveţia, reprezentanţii MAI au precizat, în expunerea de motive a proiectului de lege, că au în vedere o viitoare includere a acestui stat în sistemul schimbului de informaţii. Aşadar, după ce Regatul Unit, Irlanda şi Danemarca vor transpune în propria legislaţie prevederile directivei europene, şoferii români care circulă cu maşina pe teritoriul lor şi încalcă regulile rutiere vor primi amenzile la adresa de domiciliu.

Prezenta lege se aplică în relaţia cu Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Irlanda, Regatul Danemarcei şi Confederaţia Elveţiană, începând cu data la care aceste state vor face obiectul aplicării Directivei (UE) 2015/413 a Parlamentului European şi a Consiliului din 11 martie 2015 de facilitare a schimbului transfrontalier de informaţii privind încălcările normelor de circulaţie care afectează siguranţa rutieră, prevede documentul adoptat miercuri.

În altă ordine de idei, proiectul de lege care va merge curând la promulgare prevede că autorităţile române nu vor mai trimite amenzile la domiciliu atunci când nu primesc răspuns – după una sau mai multe încercări – şi nici atunci când datele din sistem n-au permis, la o solicitare anterioară, contactarea şoferilor. În aceste situaţii, datele obţinute de autorităţi despre şoferi vor fi şterse.

Proiectul de lege adoptat miercuri va fi transmis preşedintelui Klaus Iohannis, pentru promulgare, iar apoi va ajunge la Monitorul Oficial, pentru publicare.

Contravenţiile rutiere pentru care poţi fi amendat

În prezent, legislaţia autohtonă în vigoare permite sancţionarea conducătorilor de vehicule, atunci când circulă în afara ţării, pentru opt contravenţii principale, după cum urmează:

  • excesul de viteză;
  • nefolosirea centurii de siguranţă;
  • nerespectarea semnificaţiei culorii roşii a semaforului;
  • conducerea sub influenţa alcoolului;
  • conducerea sub influenţa stupefiantelor;
  • nefolosirea căştii de protecţie (în cazul motocicliştilor);
  • folosirea unei benzi interzise;
  • folosirea ilegală a unui telefon mobil sau a altor dispozitive de comunicare în timpul conducerii (exceptând situaţiile în care sunt utilizate dispozitivele de tip „hands free”/”mâini libere”).

Notă: Amenzile pe care le primesc şoferii sunt cele aplicabile în statul în care aceştia au săvârşit contravenţiile, fiind transmise la adresele din România ale conducătorilor auto. Informaţii pe larg despre subiect sunt aici.

Atenţie! Proiectul de lege NU se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie să fie promulgat de preşedintele ţării şi publicat în Monitorul Oficial.

Sursă – AvocatNet

Comments

comments