OMNIA csm husi tenis

Spectacol de teatru la Huși -„Idolul și Ion Anapoda” – Teatrul V. I. Popa din Bârlad |INVITAȚIE|

ianuarie 29th, 2016 | de Husi pe surse
Spectacol de teatru la Huși -„Idolul și Ion Anapoda” – Teatrul V. I. Popa din Bârlad |INVITAȚIE|
Cultural

Pentu toți iubitorii de teatru – Vineri, 05 februarie, de la ora 18,00, actorii Teatrului V. I. Popa Bârlad vă invită la spectacolul Idolul și Ion Anapoda, de G. M. Zamfirescu.

Apartamente in regim hotelier Husi - Omnia

Spectacolul are loc la Sala Primăriei Huși, iar prețul unui bilet este de 15 lei.

Biletele se pot rezerva la : 0755062767 ; 0766758069 – Ioana Perja sau e pot procura de la intrare.

“Idolul si Ion Anapoda”, scrisă de unul dintre cei mai importanţi dramaturgi interbelici, G. M. Zamfirescu, este o comedie amară despre căutarea fericirii, pe care un Anapoda (cât se poate de normal!), vrea s-o atingă folosind doar armele proprii personalităţii sale – iubirea, generozitatea şi încrederea în valorile morale.

Tema este de o perpetuă actualitate – iubirea a doi bărbati pentru aceeasi fată. Criticul Valeriu Râpeanu remarca: „Este singura sa lucrare de teatru cu un sfârşit senin, optimist. Într-un fel, Ion şi Frosa rezolvă căutările eroilor de până acum din opera dramaturgului; găsesc drumul cel mai bun de realizare a fericirii prin dragoste […] şi prin valorificarea resurselor umane”.

Este o piesă scrisă între cele două războaie, ilustrând virtuţile şi generozitatea unui om neînsmnat – Ion – cel care ştie să-şi mascheze umilinţa în aşteptare şi politeţe, ceea ce îi permite să-şi ascundă adevăratele sentimente. Adversara lui principală este Stăvăroaia – apriga proprietară a casei şi a destinului Mioarei, dar Ion câştigă, deşi mătuşa este cea care ţipă mai tare. Stăvăroaia reprezintă sinteza mahalalei cu pretenţii, iar stilul ei devine subiect de râs, nu model de imitat. Pe umerii fragili ai Frosei stă greaua sarcină a transformării „la vedere” a servitoarei analfabete şi rudimentare într-o fiinţă fermecătoare şi promiţătoare. Toate acestea se petrec sub influenţa lui Ion, care o învaţă să citească, iar capacitatea de a citi îi oferă şi ştiinţa de a-şi exprima sentimentele.

 

afis_idolul bun

 

Comments

comments