Vasile Buhaescu s-a nascut pe 2 februarie 1988 pe meleagurile husene și de cand se stie este pasionat de fotbal. In prezent, are 27 de ani si a fost golgheterul echipei Metalul Resita, precum si atancant al Vasluiului. Incepand cu acest an, tanarul husean a semnat un acord cu echipa Olimpia Satu Mare.
Si-a inceput cariera la echipa orasului, FCM Husi, care era echipa satelit a Vasluiului, iar in octombrie 2005, a fost selectat de Mircea Rednic, la FC Vaslui.
„Am jucat pe terenurile de la Colegiul Național ‘Cuza-Voda’ si de la Colegiul Agricol ‘D.Cantemir’ si apoi m-am dus la FCM Husi in divizia C. In 2005 am ajuns să joc la FC Vaslui, in liga 1 pana in 2014.”
Primul sau meci a fost impotriva echipei Pandurii Târgu-Jiu, iar primul gol a fost impotriva echipei Rapid Bucuresti.
Evoluția tânărului hușean în plan sportiv a fost una vizibila și a avut un drum care l-a modelat și întărit ca și jucător. A fost în componența echipelor FCM Husi, FC Vaslui, Concordia Chiajna, Petrolul Ploiesti, ASA Tirgu Mures, Metalul Resita, CS Mioveni.
Vasile Buhăescu, fotbalist ce a evoluat timp de opt sezoane în primul eşalon în tricoul echipei FC Vaslui, a ajuns, în cele din urma să își construiască o carieră bazată pe profesionalism, pasiune, dar și mult talent.
V. Buhaescu a semnat un contract de un an şi jumătate cu Olimpia Satu Mare la inceputul acestui an.
‘Experienta de acum m-a bucurat, au fost meciurile europene, printre care cu Inter, Fenerbahçe.’
Cupe europene in care a jucat Vasile BUHĂESCU sunt UEFA Cup (2008-2009); UEFA Europa League (2011-2012); UEFA Champions League (2012-2013); UEFA Europa League (2012-2013). A jucat 10 meciuri in total in aceste cupe.
INTERVIU VASILE BUHĂESCU
Un sfat pentru tinerii huseni pasionati de fotbal, dar si de alte sporturi?
„Este bine sa practici un sport, nu neaparat fotbalul. Cu totii stim ca miscarea si exercitiile fizice sunt benefice coprului. Practicarea regulata a sportului intensifică toate activitățile din organism, precum circulația sângelui în plămâni și în celelalte organe, respirația etc.
Un alt beneficiu vital este practicarea sportului in echipa, precum fotbalul, baschetul, handbalul etc, care dezvolta abilitatile tanarului de a colabora cu ceilalti pentru atingerea unui scop comun, de a-si asuma responsabilitati multiple si de a invata sa le indeplineasca.
Copilul va experimenta atat esecul, cat si victoria si va invata sa-i incurajeze si sa nu-i invinovateasca pe altii. Mai tarziu, intr-un mediu profesional, roadele spiritului de echipa, nu vor intarzia sa apara, increderea in sine si perseverenta isi vor spune cuvantul”
Ce parere ai despre nivelul de promovare al activitatilor sportive din orasul Husi in randul tinerilor?
„Personal consider ca intr-un oras ca acesta trebuie sa ai parte initial de noroc. Este greu sa te ridici la o performanta, mai ales in fotbal, ca cineva sa te observe, si sa te conduca la urmatorul nivel . Eu ca sportiv, ma bucur sa vad ca totusi mai sunt intiative, precum echipa de baschet CSM Husi, Asociația Sportiva Hușana, Pajura Husi, insa in rest interesul sportivilor huseni se diminueaza pe zi ce trece.”
Care este diferenta intre fotbalul amator si cel de performanta?
„Desigur ca exista o diferenta mare. Una este sa joci cu doi,trei prieteni in fata blocului si alta e sa joci intr-o echipa. Deja este o cariera, tu joci si ai salariu. E foarte bine sa fii platit pentru ceea ce-ti place sa faci.”
Ce parere ai despre faptul ca tinerii huseni stau mai mult in fata calculatoarelor si se joaca in detrimentul sportului in sine?
„Pe vremea mea, nu cu ani multi in urma, nu era asa – toata ziua eram pe terenuri si bateam mingea. Cu toate acestea nu putem opri evolutia tehnologiei. Am fost si eu copil si stiu ce inseamna sa-ti placa noutatile. Asta e lumea de astazi, putem sa speram ca numarul celor care practica sport sa nu mai scada.”