OMNIA csm husi tenis

Tinerii antreprenori ai Colegiului Agricol „D.Cantemir” Huși – Promovarea învățământului agricol

februarie 20th, 2016 | de Husi pe surse
Tinerii antreprenori ai Colegiului Agricol „D.Cantemir”  Huși – Promovarea învățământului agricol
Educatie

 Joi, 18 ianuarie, la ora 14.00, la Colegiul Agricol „D. Cantemir”  Huși  a avut loc o vizită suport din partea domnului Victor Dumitrache-coordonator în cadrul proiectului JA România. Domnul Dumitrache, a dorit să se întâlnească cu elevii implicați în acest proiect și cu agenții economici din orașul Huși, dar și din zonele adiacente.

Apartamente in regim hotelier Husi - Omnia

Înainte să facă parte din programul JA România, Victor Dumitrache, a fost cadru didactic și a predat discipline economice într-un liceu economic.

Prin acest proiect se dorește promovarea învățământului agricol în România. În acest program sunt implicate 8 licee agricole din regiunile istorice ale țării, 2 fiind în zona Moldovei (Huși și Miroslava).

Întâlnirea a debutat cu prezentarea activității elevilor implicați în proiect. Elevii clasei de Economie a X-a profil Servicii au încercat să pornească „mici afaceri” prin confecționarea unor ornamente de Crăciun, cocarde de 1 Decembrie.

Prin acest experiment elevii au văzut dacă pot obține profit din munca lor. Cocardele au fost comercializate în parc cu ocazia festivității de Ziua Națională, iar decorațiunile de Crăciun în cadrul școlii.

„Am încercat în cadrul acestui proiect să dezvoltăm elevilor simțul antreprenorial. Prin fonduri proprii am încercat să lansăm o mică afacere . Fondurile puține și faptul ca nu s-au vândut toate produsele a dus la „falimentarea” experimentului . În schimb, elevii au învățat multe. Greșelile pe care le-au făcut acum, cu siguranță nu le vor mai repeta. Cu toate acestea copiii nu s-au descurajat, este important pentru ca în afaceri trebuie să perseverezi, să insiști.” a declarat Poroșnicu Mihaela-profesor de discipline economice

Elevii clasei a X-a Servicii au prezentat un plan de afaceri , dar și lecții de antreprenoriat.

În a doua parte, a luat cuvântul domnul Dumitrache care a interacționat cu elevii, dându-le sfaturi și soluții în diferitele probleme cu care se poate confrunta o afacere la început.

„Este important ca elevii să experimenteze afacerile mai degrabă, decât să învețe cuvinte pompoase din cărți.” Victor Dumitrache-coordonator JA România

În cadrul acestui eveniment s-a discutat și despre probleme cu care se confruntă învățământul agricol, dar și agricultura în România.

„Atâta timp cât nu ai niște fonduri este foarte greu să faci afaceri. Pe lângă această problemă este și cea a timpului. Majoritatea elevilor sunt navetiști , programul nostru limitându-se până la 13.30. În weekend este foarte greu să vină, pentru că au abonament.” a declarat profesor Lia Fofel în legătură cu aceste proiecte și situația elevilor implicați.

Agenții economici din Huși prezenți au discutat despre situația elevilor care termină acest tip de învățământ și nu continuă studiile în domeniu sau pleacă din țară.

În cadrul programelor de educație antreprenorială, elevii Colegiului Agricol „D.Cantemir” se pot înscrie la un concurs . Competiția „Compania Anului” se desfășoară la nivel european , JA România se ocupă de administrarea națională . Anual se inscru între 300-500 de echipe de liceeni cu ideile lor de afaceri. În cadrul acestei competiții beneficiază de sprijin din partea JA ROMÂNIA și a mediului de afaceri la nivel local și național, pentru implementarea ideilor de afaceri. Echipă care câștigă etapa națională, va participa la etapă europeană ce se va desfășura în Elevetia în iulia iulie.

Despre JA ROMANIA

Din 1918 în lume şi din 1993 în România, Junior Achievement implementează în şcoli programe de educaţie economică, antreprenorială, financiară şi de orientare profesională. Prin activităţile learning by doing desfăşurate la clasă şi interacţiunea cu consultanţi voluntari din comunitatea de afaceri, tinerii dobândesc competenţe esenţiale pentru viaţă, experienţe inedite, oportunitatea de a participa la competiţiile internaţionale din cadrul programelor, apartenenţa la o reţea globală educaţională şi profesională: 39 de țări din Europa și 123 din toată lumea urmează programele JA. În România, acestea se desfăşoară în peste 1.600 de şcoli publice din întreaga ţară, datorită parteneriatului cu Ministerul Educaţiei și Cercetării Științifice şi susţinerii financiare din partea comunităţii de afaceri. JA România este membră a JA Worldwide®, USA şi JA Europe.

Comments

comments