Persoanele care vor refuză să participe la programele de prevenție gratuite vor fi obligați să suporte parțial sau total costul tratamentului atunci când se îmbolnăvesc.
Scopul acestei noi legi, intitulată„Legea Prevenției „, este de a determina oamenii să devină mai responsabili iar maladiile să fie depistate la timp. Comform unui studiu, cetățenii români trăiesc în medie cu 10 ani mai puțin decât media Uniunii Europene.
Aceast nou proiect de lege propune înființarea și dezvoltarea unei Agenții Naționale de Prevenție în Sănătate, care va elabora programe de depistare precoce a bolilor.
Oamenii suspecți de anumite boli ar urmă să fie trimiși la investigații gratuite, chiar dacă nu sunt asigurați. Cei care refuză aceste controale periodice ar putea fi obligați să plătească parțial sau în totalitate tratamentul.
Dacă va fi cazul, acest refuz din partea pacientului va trebui făcut în scris, printr-o declarație pe propria răspundere la medicul curant. În cazul minorilor, sarcina revine părinților sau tutorelui legal.
„Dacă omul n-are probleme cu sănătatea, de ce ar veni la medic? Să aibă și cu ce. Dacă ai o pensie de 62 de lei n-o să ai din ce să plătești „-Anonim.
“Legea prevenției e necesară. Prevenția nu are efect astăzi, ci peste 5-10-20 de ani. Nu se pune sub nicio formă problema că pacienții care se îmbolnăvesc astăzi sau mâine să trebuiască să plătească ceva„-Rodica Tănăsescu, președintele Societății Naționale a Medicilor de Familie
„Nu e prevenție, ci legalizarea genocidului românilor care plătesc asigurări de sănătate în România și care vor rămâne fără tratament după ce vor fi obligați să scoată bani din buzunar.”-Conf. univ. dr. Tudor Ciuhodaru
„Costă mult mai puțin să previi o boală decât să vindeci acea boală.„-Alina Gorghiu, unul dintre inițiatorii legii
Cei care își fac analizele la timp, au grjă de sănătatea lor și merg la controale sau sunt atenți la recomandările medicilor ar putea să fie recompensați. Potrivit proiectului de lege, ei vor primi bani de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate.
Proiectul de lege se află în dezbatere publică până la 1 martie.