OMNIA csm husi tenis

Vestitorul primăverii la Huși (foto) – Ghiocelul – Legende și curiozități despre această floare!

februarie 21st, 2016 | de Husi pe surse
Vestitorul primăverii la Huși (foto) – Ghiocelul – Legende și curiozități despre această floare!
Local

Ghiocelul, floarea ce vestește primăvara, și-a făcut deja apariția prin grădinile hușenilor, un semn că primăvară se apropie.3 

Apartamente in regim hotelier Husi - Omnia

Când albul iernii este înlocuit cu albul primăverii (ghiocelul) simțim parcă bucuria reînvierii naturii, chiar dacă pană la apariția celorlalte plante mai trece o perioadă. Ghioceii răsar de multe ori înainte de topirea zăpezii și rezistă foarte bine la temperaturile scăzute, lucru inexplicabil chiar și pentru oamenii de știință.

Există peste o sută de specii 

Clopoțeii primăverii pot fi plantați și în grădina sau în ghiveciul dumneavoastră. Bulbii trebuie să fie săditi la zece centimetri adâncime, la sfârșitul verii, în pămant fertilizat. Evitați locurile umbrite, iar atunci când doriți să-i mutați așteptați pană ce florile se ofilesc, după care îi puteți scoate din pămant. În viziunea necunoscătorilor, toți ghioceii sunt la fel. Totuși, există mai mult de 100 de specii și de varietăti, deosebindu-se fiecare prin textură și culoare (diverse combinații între verde și alb).1

Primăvara începe pe 21 martie. Totuși, vestitorii primăverii apar de obicei cu câteva săptămani înainte de această dată. De la sfârșitul lui februarie sau începutul lui martie, florile timpurii ne reamintesc să asteptăm cu nerăbdare primăvara. După lungile luni de iarnă, reci și întunecate, primăvara readuce natura la viată. Zilele devin mai lungi, florile încep să inflorească, pomii și arbuștii au din nou lăstari, iar vietătile se trezesc din somnul hibernal.

 Curiozități și Legende.

1. În lume există peste 100 de specii de ghiocei

La prima vedere, toți ghioceii pe care i-ai văzut par că sunt identici, însă nu este așa. În lume există peste 100 de soiuri de ghiocei. De exemplu, Galanthus nivalis Pagoda este un soi de ghiocel care are petalele ușor răsucite spre exterior, iar Galanthus nivalis Virescens are petalele „decorate” cu dungi verzi.2

Sunt și câteva soiuri de ghiocei mai rar întâlnite. Varietatea Galanthus S. Arnott se remarcă prin florile de două ori mai mari decât cele ale ghioceilor obișnuiți, iar soiul Galanthus reginae-olgae se remarcă prin perioadă în care înflorește: toamna, în loc de primăvară.

2. Bulbii de ghiocei sunt otrăvitori

Deși au un aspect fragil, să știi că ghioceii știu să se apere foarte bine. Bulbii lor sunt otrăvitori, motiv pentru care niciun rozător nu se încumetă să-i mănânce. Dacă o persoană este curioasă să guște din bulbul de ghiocel, riscă să se intoxice, deoarece substanțele pe care le conține sunt otrăvitoare și pentru om.

3. Ghioceii pot trata Alzheimerul

Cercetările asupra ghiocelului arată că această floare măruntă poate contribui la tratarea Alzheimerului și a demenței, datorită unui ingredient activ pe care îl conține. Este vorba despre galantamina, o substanță pe care oamenii de știință încă o analizează pentru a-i descoperi potențialul curativ.

4. Ghiocelul l-a făcut imun pe Ulise

Istoria ghiocelului este veche de câteva milenii. Dovadă stă celebrul poem al lui Homer, „Odiseea”, în care zeul Mercur îi dă lui Ulise o iarbă numită moly (Galanthus nivalis), care l-a protejat pe Ulise de otrăvurile vrăjitoarei Circe.

5. Ghiocelul simbolizează speranță

Despre ghiocel se spune că simbolizează speranța, prietenia, inocență, puritatea, alinarea și smerenia și multe persoane cred că este de bun augur să cultive în propriile grădini aceste flori albe.

6. Ghiocelul prevestește moartea

În anumite țări, cum este Marea Britanie, ghiocelul nu este prilej de bucurie, cel puțin nu pentru care cred în superstiții. Aceste persoane asociază ghiocelul cu moartea, din cauza unei legende care spune că o tânără și-a găsit iubitul mort, iar lângă el era așezat un ghiocel.

7. Ghiocelul, prima floare de pe pământ

Sunt multe legende despre ghiocei, însă una singură spune că această floare gingașă a fost prima de pe Pământ. Potrivit mitului, când Dumnezeu i-a alungat pe Adam și Eva din Rai era iarnă, iar pământul era acoperit cu un strat gros de zăpada. Pe măsură ce înainta prin zăpada, Eva a început să înghețe și să plângă, amintindu-și de frumusețile din Grădina Paradisului. Pentru a-i mai alina durerea din suflet, Dumnezeu a transformat câțiva fulgi de zăpadă în flori de ghiocei.

Comments

comments