Această remarcabilă reședință a fost construită în 1889 de o familie din Huși, și anume familia Berea. Aparent, această reședință a avut de-a lungul timpului o istorie haotică și zbuciumată, fiind folosită în numeroase scopuri aleatorii cu precădere spre a doua jumătate a secolului XX.
La sfârșitul secolului XX reședința Berea se afla într-o stare completă de ruină. Însă, moștenitorul reședinței, dl Mihai Ion Berea a avut inspirația de a oferi acest edificiu remarcabil lui P.S. Ioachim Mareș, Episcop al Hușilor din aceea perioadă.
P.S. Ioachim Mareș a început imediat un proces de restaurare al clădirii. Acest proces a durat multe luni, depășind perioada de un an de zile. A fost nevoie de investiții materiale pentru ca acest proces sa devină o realitate. Proiectul de restaurare s-a ridicat la început la suma de 28 miliarde lei. Pe lângă această sumă au existat și alte cheltuieli ulterioare pentru amenajarea expoziției din interiorul reședinței.
Astfel, prin dedicare și ambiție, P.S. Ioachim Mareș a transformat reședința familiei Berea într-un Muzeu Eparhial reprezentativ. La organizarea muzeului au participat persoane cu experiență în domeniul cultural național bisericesc precum pr Florin Serbănescu, consilier patriarhal, și Liliana Fratila și Simona Nedu, reprezentanți ai sectorului patrimoniului cultural național bisericesc.
Intrarea în Muzeul Eparhial este marcată de Cartea de Aur a Muzeului Eparhial, deschisă la data de 29 iunie 2004, în aceeași zi cu inaugurarea muzeului. Cartea de Aur a Muzeului Eparhial conține cuvântul rostit de P.S. Episcop la deschiderea muzeului, începând cu primirea donației clădirii, cu restaurarea ei și cu organizarea propriu-zisă a expoziției. De asemenea, sunt menționați toți cei care au adus o contribuție la restaurarea acestei reședințe.
Muzeul Eparhial oferă șase camere adiacente unde putem găsi diferite cărti de cult legate de slujba Învierii, de Prohod, Panihida, rânduieli pentru monarhi, Minunile Maicii Domnului și multe altele.
Întâlnim în interiorul Muzeului Eparhial și o serie de lucrări tipărite la Iași și București-Octoihul, Penticostalul, Dumnezeiasca Evanghelie de la București,
un Molipend tipărit la Iași în 1749, un Antologhion în limba greacă tipărit la Veneția dar și numeroase cărți primite de Episcopia Hușilor.
Pe lângă aceste minunate exemple de conexiune a omului cu Dumnezeu, mai întâlnim și reprezentative mărturii ale tezaurului de spiritualitate păstrat de Episcopia Hușilor.
Muzeul Eparhial oferă și tronuri arhierești din diverse secole, chivote de plumb și lemn, potire, cazane de botez, anafornițe de lemn și fier, pomelnice din 1756, o mitrie din a doua jumătate a acestui veac, paftale episcopale, Biblii vechi, un Liturghier tipărit în 1776, portrete ale episcopilor și multe alte obiece spirituale.
Sursa Video – TurismHusi.ro