OMNIA csm husi tenis

Monumente istorice din municipiul Huși: Bustul generalului Gheorghe Teleman, Str. Mihail Kogălniceanu – Parcul „Cuza Vodă”

mai 17th, 2016 | de H PS
Monumente istorice din municipiul Huși: Bustul generalului Gheorghe Teleman, Str. Mihail Kogălniceanu – Parcul „Cuza Vodă”
Istorie Huseana

În colţul parcului „Cuza Vodă”, în faţa localului nou al Colegiul Agricol „ Dimitrie Cantemir ” se află amplasat bustul generalului Gheorghe Teleman, participant la războiul de independenţă din 1877-1878. Bustul a fost realizat de fiul lui Vasile Miclescu din oraşul Dorohoi şi a fost inaugurat în 1914.

Apartamente in regim hotelier Husi - Omnia

Tânărul Miclescu, fiul dlui Vasile Miclescu din Dorohoi, a gătit bustul generalului Iorgu Teleman. Primăria din Huşi, în cap cu d. Primar Cişman a făcut la început greutăţi nevoind a încuviinţa aşezarea bustului. În cele din urmă s-a dat voie ca să se aşeze bustul în colţul parcului din faţa gimnaziului. /

Lucrarea tânărului sculptor reprezintă pe Iorgu Teleman în uniforma de general şi figura sa de atunci. Înălţimea monumentului va fi de 5 metri şi pe un bas-relief se va reprezenta bătălia de la Smârdan, în care Iorgu Teleman a luat parte. / Lucrarea aceasta e prima pentru Huşi. Ea face onoare comitetului de iniţiativă şi va fi un imbold pentru alte lucrări, la fel, întrucât Fălciul a avut cinstea să fie leagănul lui Anastasie Panu, M. Cogălniceanu, Veniamin Costachi şi Alex. Ion Cuza Vodă”.

(A se vedea „Opinia. Ziar Conservator Democrat”, XI, nr. 2302, din 14 decembrie 1914, p. 1).

Informatii furnizate de catre domnul profesor de istorie Clit Costin!

Untitled-1

clit

Comments

comments